2008. augusztus 1., péntek

SAXON-kiállítás Fortalezában (Brazília)

Ma megérkezett Jani meghívója Fortalézából (Br), amit most közzéteszek azzal a megjegyzéssel, hogy helytelenül írták le a nevét, amelyet kétféleképpen használ, vagy SAXON-ként (ez a művészneve), vagy SAXON Szász Jánosként, a születésekor kapott teljes nevével kiegészülve.
A mostani meghívón Saxon Jánosként szerepel.
Drága Anyósom (aki tavaly sajnos meghalt), milyen ideges lett amikor Jani felvette a SAXON művésznevet, hogy a külföldi népeknek megkönnyítse a dolgát. "Én Szász Jánost szültem, nem SAXON-t" - kiáltotta, s hosszú ideig tartott mire megértette és elfogadta Jani művésznevét. A sors szomorú fintora, hogy amikor meghalt és végakaratának megfelelően hamvait a nyíregyházi temető kövei közé szórattuk, Jani apja hevesen tiltakozott! "Szász Jánosnét nem temethetik így el, megtiltom!" (Mintha a halottnak nem lennének személyiségi jogai!) Így aztán Anyu leánykori nevén, Szécsi Ilonaként szerepel a közös kőfalon.

PS.: Kijavíttattam, így most a helyes meghívót kapják a kedves érdeklődők. Ugye milyen gyorsan cserélődik az információ?

3 megjegyzés:

Zsubori Ervin írta...

Szívből gratulálok Janinak a leendő kiállításhoz ebben a gyönyörű épületben! Ugyanakkor ami a neveket illeti, jómagam, mint aki bizonyos szerepet is játszhatott Jani "művésznevének" megszületésében, óvatosan felvetném, hogy a névhasználat módját illetően a legautentikusabbnak tűnő forrás, a Saxon-honlap sem igazít el egyértelműen. Egyrészt annak fejlécében, nagy betűkkel, egy harmadik írásmód bukkan fel - Saxon-Szász János, így, kötőjellel, s én eddig ezt tekintettem mérvadónak -, másrészt az ott olvasható hírek között, illetve meghívókon is többféle verzió található. Egyszer s mindenkorra ezt érdemes lenne tisztázni, s legalább a honlapon következetesen használni.
Üdv, Ervin

Dárdai Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dárdai Zsuzsa írta...

Igaz, igaz..
Emlékeim szerint a SAXON nevet Te találtad egy szótár véletlenszerű felütésével, és ezt Jani elfogadta, mert ugye a Saxon = szász...
Mint képzőművész csak SAXON-ként szeretne szerepelni kül-és belföldön egyaránt, de mivel az önéletrajzába a valós nevét írja, a különböző galériák, múzeumok variálni kezdenek a saját elképzelésük szerint. Ezért alakul ki a káosz..., amit lassan majd elfogad a "világ" és minden variációban felismeri az alkotót (főleg a művei alapján).
Megígérte, hogy a honlapján egyértelműsít.
Üdv,Zsuzsa

2008. augusztus 2. 14:08